Ringeten lajimentorilta tukea valmentajan arkeen

21.10.2014 11:04

Tukea valmentajan arkeen

- maajoukkuevalmentaja Kim Forsblom valmistui lajimentoriksi

Suomen Valmentajat ry:n Varalan urheiluopistossa järjestämään Lajimentorikoulutukseen saatiin ringette-edustusta, kun maajoukkueen toinen valmentaja Kim Forsblom osallistui kurssille. Tehoviikonloppuna järjestetty koulutus antoi kurssilaisille eväitä kehittää omaa valmennustyyliään ja vuorovaikutustaitojaan, sekä pelimerkkejä auttaa toista valmentajaa oppimaan, oivaltamaan ja kehittymään omassa valmennuksessaan. Koulutuksen jälkeen kurssilaiset voivat järjestää mentoriryhmä -toimintaa lajinsa parissa.

- Koulutus eteni pitkälti samoin, kuin valmentajista kootun mentoriryhmän tapaamiset etenisivät. Valmentajien mentoroinnin lisäksi viikonlopun oppeja voi soveltaa urheilijoiden kanssa; hyvästä vuorovaikutuksestahan valmennus pitkälti rakentuu, tuumaa kurssin käynyt Kim Forsblom.

Mentoritoiminnan keskeisiä tavoitteita ovat mm. valmennuksen ”punaisen langan” löytäminen, ammatillisen osaamisen lisääminen, ongelmatilanteissa auttaminen, valmennustyön edellytysten kehittäminen sekä päätöksenteon ja työskentelyn parantaminen. Toiminta voi sisältää pienryhmä- ja henkilökohtaista ohjausta, tai esimerkiksi vertaiskeskustelujen käymistä ryhmässä.

- Vaikka mentoroinnissa tavoitteena on siirtää myös ns. ”hiljaista tietoa”, ei mentori toimi vastausautomaattina. Kurssilla opeteltiin lukuisia erilaisia menetelmiä, joiden avulla mentoroitavia pyritään tukemaan asiassaan eteenpäin ilman valmiita vastauksia, sanoo Kim.

Parhaillaan käynnissä olevat Valmentaa kuin nainen -hanke sekä Ringettepelaajasta ringettevalmentajaksi -valmennuskoulutus pyrkivät tukemaan pelaajien siirtymistä valmennuspuolelle oman peliuran aikana tai sen päätyttyä.

- Uskon, että esimerkiksi Pelaajasta valmentajaksi -kurssilaiset hyötyisivät mentoritoiminnasta paljon. Kursseilla opetetaan paljon valmennuksellisia työkaluja, mutta arjen tilanteet yllättävät usein kokeneenkin valmentajan. Kurssilaiset ovat jo toisilleen tuttuja, joten toiminnan jatkaminen vertaisryhmänä olisi varmasti luontevaa ja hyödyllistä, pohtii Forsblom.

Mikäli kiinnostus mentorointia kohtaan heräsi, voi lisätietoja kysellä Kimiltä!

Valmentajat, esimerkiksi em. hankkeessa tai kurssilla olevat henkilöt, voivat koota myös valmiin mentorointiryhmän, jolloin toiminta pääsisi heti käyntiin.

Kimin tavoittaa puhelimitse numerosta 050-582 4316 ja sähköpostilla osoitteesta ke.forsblom(at)gmail.com.