VIERASKYNÄ: EKS BSM-joukkue

03.02.2014 10:16

Viikoittain ajalla 16.9.2013 - 31.3.2014 julkaistavassa Vieraskynä -aiheisessa kirjoituksessa kaikkien liiton alaisten sarjojen joukkueet kertovat omia kokemuksia ja näkemyksiä omasta sarjastaan, muista liiton alaisista sarjoista, ajankohtaisista ringette-asioista jne.

Tämän viidennentoista kirjoituksen on kirjoittanut Espoon Kiekkoseuran BSM-joukkueen edustajana Satu Huhtela.


Yksi tunnetuimpia isä ja valmentaja -yhdistelmiä suomalaisessa urheilussa on Jouni ja Kalle Palanderin yhteistyö. Kalle on kertonut olevansa äärettömän kiitollinen isälleen. 'Ilman isääni en olisi saavuttanut yhtään mitään. Hän piiskasi aina eteenpäin', Kalle on todennut YLE:n Urheilukatu 2 -ohjelmassa.  Ringeten puolella mainio esimerkki on Juha ja Anne Pohjolan yhteistyö. Kuten LL-89:n pitkäaikainen valmentaja Juha kommentoi MM-kultamitaleita Iisalmen Sanomissa, 'Kyllähän se tippa meinasi tulla linssiin, kun oma tyttö palkittiin Suomen parhaana ja Marjukka turnauksen parhaana pelaajana. Hienoa oli katsoa, kun oma kädenjälki näkyi, sillä valmennettavani olivat muutenkin isossa roolissa'.

EKS:n B- ja Ykkösjoukkueissa pelaajien isät - Jekka 'Nellyn isä' Ahonen , Esa 'Jöödiksen isä' Toivokainen,  Jukka 'Veeran ja Reetan isä' Nikkola, Repe 'Tuulin isä' Kortesalmi ja Tapsa 'Matun isä' Ulvinen ovat ottaneet valmennushaasteen vastaan. Osalla osaamisen taustalla on pitkä kokemus pelaajana jääkiekon puolella, ja ringettevalmennukseen mukaan on lähdetty tyttöjen harrastuksen myötä. Päämäärätietoisesti ja intohimoisesti porukka on sukeltanut ringeten maailmaan. Ringettevalmennuksen ohessa nämä isävalmentajat ovat kouluttaneet itseään Ringetteliiton valmennuskursseilla sekä muilla valmentamista tukevilla koulutuksilla.  

Isävalmentajista joukkueen tytöillä ei tunnu olevan poikkipuolista sanaa. Omat tytötkin mieltänevät isät 'vain' valmentajiksi jäällä ja vaihtoaitiossa. Katsomossa isät muuttuvat taas isiksi ja porkkanaa ja keppiä taidetaan jakaa siellä omalle tyttärelle enemmän ja helpommin kuin valmentajan roolissa.

Kaksi MM-kultaa Kanadasta, missä pelaajamäärä on moninkertainen Suomeen verrattuna, ovat todisteita siitä, että Suomessa ringeten valmennusta tehdään hyvällä tasolla. Monen nais- ja U19-joukkueen pelaajan taustalla näkyy oman isän ja/tai äidin valmennus. Perustaidot on hankittu junnuna, jolloin isejä ja äitejä on paljon jäällä ja jään reunalla. U19-joukkueessa mukana oli viisi EKS-pelaajaa. He kaikki olivat mukana viimevuotisessa BSM-pronssijoukkueessa ja ovat ikänsä puolesta edelleen edustuskelpoisia vuoden 2014 -turnauksessa, jos ja kun EKS on mukana maaliskuussa.

Päävalmentaja Jekka on kokenut ringeten parissa paljon, 'Onhan se aina hienoa ja jopa liikuttavaa nähdä itse paikan päällä nuorten ansaitsemia palkintoja pitkästä ja sitoutuneesta henkilökohtaisesta työstään. Olen saanut seurata valmennettaviani tähdistötapahtuman aluejoukkueissa, ensimmäiset olivat 1992 ja 1993 vuosina syntyneet ja viikonlopun aikana viimeisimmät vuosina 1997 ja 1998 syntyneet. Osa pelaajista on jo ollut mukana nuorten maajoukkueessa ja toivottavasti tytöt pelaavat vielä itsensä aikanaan aikuisten kisakoneeseen. Erityisenä kruununa oli nähdä valmennettavien saavutuksia North Bayssa, ja bonuksena vielä joukkueelle maailmanmestaruus'.

Toiseksi ISOksi hetkeksi Jekka nostaa vuoden 2012 BSM-kisat, ' Monien vaiheiden ja erillään tehtyjen ringettevuosien jälkeen kohtasimme jo F- tai E-junioreissa valmentamani Katariina Kurikon kanssa EKS:n joukkueessa, joka voitti BSM-kultaa. Oli kuin yksi ympyrä olisi sulkeutunut, kun kiistatta turnauksen paras pelaaja antoi joukkueelle kaikkensa, yhtä antaumuksella ja samalla peli-ilolla kuin jo alle kymmenvuotiaana punaposkena'.

Kalle Palanderin mielestä koko alppihiihtoväen pitäisi olla kiitollinen hänen isälleen, kun hänenlaisensa kaveri oli nostamassa suomalaisia lajin huipulle. Myös ringetessä, pienessä lajissa, kiitos kuuluu kaikille iseille ja äideille, jotka ovat jaksaneet ja jaksavat viedä lajia ja pelaajia kohti uutta menestystä!