Naisten kilpailutoiminta uudistuu kaudella 2019-2020
24.01.2018 00:00
Ringeten naisten kilpailutoiminnan nykytilasta ja tulevaisuudesta tehtiin keväällä 2017 kysely naisten kilpasarjojen joukkueille (jojot, valmentajat ja kapteenit). Kilpailutyöryhmän alle perustettiin työryhmä työstämään asiaa. Työryhmässä ovat mukana Kilpailutyöryhmän pj Annamari Ruusu (pelaaja), Suomen Ringettevalmentajat ry:n pj Krista Soini (valmentaja, ex-pelaaja), Kirsi Pukkila (seuratyöntekijä, pelaaja, valmentaja), Kari Lahti (Ringetteliiton viimeinen pj, ex-erotuomari, toimitsija) sekä liiton toimistolta Matti Virtanen (Valmennuspäällikkö) ja Päivi Reiman (Kilpailupäällikkö). Työryhmä on kokoontunut 6.6.2017, 21.8.2017 ja 2.10.2017.
Alkusyksystä 2017 SM- ja Ykkössarjaseuroille (jojot, valmentajat, kapteenit ja seuran/jaoksen pj:t) lähetettiin muutosesitys kommenttikierrokselle. Vastauksia saatiin 12 kpl. Esitys sai pääsääntöisesti kannatusta. Palautteiden pohjalta työryhmä päätti, että muutosta ei voida viedä läpi nykyisillä Kilpailusäännöillä. Esityksen vaatimia Kilpailusääntömuutoksia voi esittää seuraavan kerran 1.6.2018 mennessä kaudelle 2019-2020. Näin ollen lajiryhmä päättää syksyllä 2018 kilpailutoiminnan uudistuksista kaudelle 2019-2020.
Syksyn kyselystä saatujen palautteiden pohjalta esitystä muokattiin vielä hieman.
Muokattu esitys (muokatut kursiivilla):
- Kahdesta sarjasta tasosarjoihin: Kausi aloitetaan SM-sarjalla ja Ykkössarjan alkusarjalla
- Kaksinkertainen SM-sarja, jossa pelaa 8 joukkuetta
- Yksinkertainen tai kaksinkertainen Ykkössarjan alkusarja, riippuen ilmoittautuneiden joukkueiden lukumäärästä
- Joulukuun alussa toiminta jakautuu syyskauden tulosten perusteella tasosarjoihin: SM ylempi loppusarja, SM alempi loppusarja ja Ykkössarja (Excel-taulukko, jossa sarjasysteemin esimerkkimalli)
- SM ylemmässä loppusarjassa pisteet säilyvät
- SM alemmassa loppusarjassa pisteet nollataan
- Ykkössarjassa pisteet nollataan, koska pelataan sarjan mestaruudesta
- Suomen mestaruus ratkaistaan play off -otteluilla paras viidestä
- Alemman loppusarjan kaksi parasta joukkuetta selviää nousu-play off -sarjoista. Nämä kaksi joukkuetta aloittavat seuraavan kauden SM-sarjassa.
- Ykkössarjassa neljä parasta pelaa play offit paras yhdestä -systeemillä ja mestaruus ratkaistaan paras kolmesta -systeemillä
- Kolme kautta pelataan tällä systeemillä
- Keväällä 2021 tarkastellaan tilannetta. (Kommentti: Kilpailusääntömuutokset kaudelle 22-23 on tehtävä 1.6.2021 mennessä.)
Kyselyn vastauksissa esitettiin monia kysymyksiä, kommentteja tai reunaehtoja muutokseen liittyen. Työryhmä kävi palautteet läpi ja koosti FAQ -vastaukset esitettyihin kysymyksiin.
Miksi sarjat eivät voi jatkua kaikilla joukkueilla pidemmälle kevääseen?
Jos pelataan play off -sarjoja, näille on varattava useita viikkoja aikaa. Pyritään takaamaan, että kaikilla ottelut jatkuvat vähintään maaliskuun alkuun.
Voisiko SM-ylemmässä loppusarjassa olla lähtöpisteet runkosarjamenestyksen perusteella?
Asiaa pohdittiin, mutta oltiin sitä mieltä että se vääristäisi kilpailua. Paremmuus selviää kuitenkin. Runkosarjan kärkijoukkueille lähtöpisteet toisivat lisäpanosta runkosarjan loppuvaiheeseen, mutta kilpailun vääristyminen koettiin tärkeämmäksi argumentiksi.
Sarjojen nimeäminen?
Nimet on tärkeitä ja siitä syystä karsintasarja-nimeä vältetään, koska sillä on negatiivinen lataus. Ykkössarjan ”alkusarja” voisi olla nimeltään muuta, koska varsinainen Ykkössarja pelataan sitten vasta kun ensimmäinen kierros on pelattu. Työryhmä ei keksinyt mitään muuta, mutta ehdotuksia saa edelleen tehdä.
Ykkössarjan mestaruus?
Palautteiden perusteella Ykkössarjan mestaruus muutettiin pelattavaksi paras kolmesta -systeemillä. Välierät ja pronssi säilytettiin paras yhdestä -systeemissä pyrkimyksenä pitää kustannukset kurissa.
Miksi kaikki naisten joukkueet eivät ilmoittaudu yhteen ja samaan sarjaan?
SM-sarja halutaan pitää edellisen kauden urheilullisten näyttöjen kautta saavutettuna sarjana, ei ilmoittautumissarjana. Toki urheilussa yleensäkin voi joukkueiden taitotaso heitellä kaudesta toiseen riippuen pelaajasiirroista. Vaikka tällaisessa alkusarjassa pelattaisiin vain yksi kierros, olisi tasoerot jo todella suuret -> ei motivoivaa. Tämä saattaisi myös jättää pois sellaisia joukkueita, jotka eivät haluaisikaan muualle kuin Ykkössarjaan. Juniorisarjoissa malli on hyvinkin toimiva.
SM-alemman loppusarjan play offit?
Palautteiden vuoksi päädyttiin ehdottamaan nousu-play offeja (1vs4 ja 2vs3), joiden voittajat nousevat SM-sarjaan seuraavalle kaudelle. Nousu-play offit ratkaisevat myös alemman loppusarjan sijoitukset (voittajista runkosarjassa paremmin sijoittunut on ykkönen, huonommin sijoittunut kakkonen, häviäjistä paremmin sijoittunut kolmonen jne). Näin SM-alempaan loppusarjaankin saadaan kevään huipennus.
Mikä on SM-alemman loppusarjan merkitys?
Sarjan kaksi parasta saavuttaa paikan SM-sarjaan seuraavalle syyskaudelle. Yleisenä tavoitteena sarjalla on, että joukkueet sijoittuvat paremmin oman tasoisiinsa sarjoihin pelikauden aikana.
Voiko seura tehdä seuran sisäisiä siirtoja kahden naisten joukkueen välillä?
Mietitään sääntömuutoksia rajoittamaan kahden joukkueen välistä siirtymistä – sekä määrään, siirtymäaikoihin että mahdollisesti siirtyvien pelaajien ikään (U23?). Myös seurojen välistä siirtymistä on mietittävä uudelleen – onko tarve tehdä tiukempi sääntö jotta pelaajia ei kalastella sen perusteella mihin sarjaan mikäkin joukkue on päätynyt?
Riittävätkö tuomarit kaikkiin sarjoihin?
Kauden aikana otteluiden määrä ei sinänsä lisäänny, joten riittänee. Kevään välierät ja finaalit saattavat aiheuttaa ainakin pienoisia ongelmia. Tarkistetaan asia ETT:ltä.
Onko seuran kakkosjoukkueella nousuoikeus?
Sääntöjen kehitys on jo vuosia ollut siihen suuntaan, että seuralla voi olla useampia joukkueita samoissa sarjoissa. Myös SM-sarjassa. Tätä kehitystä ei haluta muuttaa, joten kyllä, seuran Ykkössarjan alkusarjasta kautensa aloittanut joukkue voi kauden aikana saavuttaa SM-sarjapaikan seuraavalle kaudelle.
Seuran ei tarvitse vahvistaa molempien joukkueidensa osallistumista seuraavan kauden SM-sarjaan. Toki kaikkien lajin harrastajien kannalta on toivottavaa, että tällainen ei ole lähtöajatuksena seuran joukkueiden muodostamisessa. Mahdollisen SM-sarjapaikasta luopumisen kautta avautuvaa sarjapaikkaa tarjotaan edelliskauden Ykkössarjan sijoitusten mukaisesti seuroille.