ENSIMMÄINEN MAALLE UUSI PERHOSLAJI VUODELLE 2020

20.07.2020 14:21

- kaunis on, mutta mikä laji?

Toistaiseksi eteläisen Suomen perhoskesä on ollut heikko ja yksilömäärät kovin alhaisia. Mutta" paistaa se päivä risukasaankin" pikkuhiljaa. Tai ainakin Sampsa Matilaisen kohdalle auringon lämpöä osui mukavasti edellisen viikon aikana lomamatkalla Ahvenanmaalle. Nimittäin mökin pihapiiriin Ahvenanmaan Finströmissä sijoitetulle valvontavalolle ilmaantui pienehköjä, mutta kauniita perhosia, jotka Sampsa oitis tunnisti olevan joku lahokoi (Oecophoridae) ja kuuluvan sukuun Batia Stephens, 1834. " Varmuudella Suomelle uusi suku, mutta mikä laji? "Oli aika hieno tunne, kun "maalle uusi" sattuu ensimmäisen kerran 37 vuotta kestäneen harrastuksen aikana kohdalle". Ilman vertailuaineistoa ja "pätkivästä netistä" löytyvien sivustojen avulla lajimääritys ei ole helppoa pelkän kuvan perusteella. Mutta kun näytteitä on tallessa, niin lajimääritys kyllä selviää myöhemmin, kun yksilöitä päästään tutkimaan mikroskoopin alla.

Pohjois-Euroopassa (Tanska, Etelä-Ruotsi) esiintyy 3 kuvioinniltaan ja väritykseltään hyvin samannäköistä lajia:  Batia lambdella, B. internella ja  B. lunaris. Näistä B. lambdella suurempikokoisena sulkeutuu heti pois, mutta sitten tulee haasteita.

Onko meidän uusi laji Batia internella vai Batia lunaris?
Kumpaan sinä päädyt?

 

 

Tietoa lajeista:

Pohjoisesta Euroopassa esiintyy 3 varsin samankaltaista lajia: Batia lambdella, B. internella ja  B. lunaris, joiden toukat käyttävät ravintonaan joko lehtipuiden tai -pensaiden lahoavaa puuainesta. Lajeista lambdella ja internella on usein yhdistetty hernekasveihin, erityisesti jänönvihmaan (Cytisus scoparius) ja lunaris ruusunsukuisiin puihin kuten omenaan (Malus) ja orapihlajaan (Crataegus). Mutta muunlaisiakin havaintoja ravintokasveista on, joten pelkän ravintokasvin perusteella lajeja ei voi nykytiedolla määrittää.

Lajeista B. lambdella (11-19 mm) on suurikokoisin ja B. internella (9-13 mm) jonkin verran suurempi kuin B. lunaris (7-11 mm).

B.internella esiintyy lajeista lähinnä Suomea ja Ahvenmaata, Sen pohjoisimmat esiintymät ovat Ruotsin Gotlannissa.

B. lunaris esiintyy lähinnä Suomea eteläisimmässä Ruotsissa Skoonessa ja Hallannissa.

B. lambdella esiintyy lähinnä Suomea Tanskassa.

 

Lisää kuvia:

Batia internella
http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Batia_Internella

http://v3.boldsystems.org/index.php/Taxbrowser_Taxonpage?taxid=298994


Batia lunaris
http://www.lepiforum.de/lepiwiki.pl?Batia_Lunaris

http://v3.boldsystems.org/index.php/Taxbrowser_Taxonpage?taxid=91852